måndag 10 mars 2008

Varför Wilma och Johan Steen talar till alla

Igår satt jag och tittade på SkärgårdsdoktornSVT:s hemsida (välsignad vara den) i programmet Play där man kan se nästan alla program 30 dagar efter att de sänds, medan min käraste snusade (alltså sov) i sängen intill. Jag har ju sett alla de här avsnitten när de gick första gången, men det är underbart att serien inte går ur tiden. Problemen och svenskheten som behandlas i serien är tidlösa företeelser.

I just detta avsnitt handlade familjeintrigen om att pappan Johans gamla vän, fotografen Krille, kom och hälsade på på Saltö. Han tar sedan med sig Wilma för att försöka fotografera havsörnar ute på en annan skärgårdsö. Medan de är borta över natten hittar pappa Johan en en samling nakenbilder på kvinnor i Krilles väska. Han blir nu extremt orolig för vad Krille har för avsikter med Wilma, när de är ute på en obebodd ö. Han drar den ena förhastade slutsatsen efter den andra och oron bara växer. Samtidigt får man som tittare se hur Krille bjuder Wilma på en kaplys whisky när de sitter och fryser under ett vindskydd om kvällningen.

När Krille och Wilma kommer tillbaka morgonen därpå tappar Johan fattningen och konfronterar sin gamle vän och anklagar honom för både det ena och det andra. Det visar sig dock att Krille inte tagit nakenbilderna själv, utan att de bara är en del utav en fotoutställning med kvinnliga fotografer.

Det fina med det här avsnittet är att det är lika rörande och upprörande för både vuxna och ungdomar. De vuxna tittarna kan förstå pappa Johans upprördhet och oro, samtidigt som unga tittare kan få en inblick i hur en tonårsförälders vardag. Samtidigt är det en påminnelse för de vuxna om att ungdomarna faktiskt inte är barn längre. Oron är ofta onödig, men inte oberättigad.

Jag älskar pedagogiska dramaserier där man lär sig att se på saker från olika personers perspektiv.

Ett annat underbart exempel på pedagogiska SVT-produktioner är Wild Kids, dokusåpan för barn där man röstar IN och inte UT. Demokratiskt, medmänskligt och pedagogiska. Jag svävar på små moln.
Jenny hjärta SVT = Jenny hjärta TV-licens

Inga kommentarer: